Onderooglidcorrectie

Onder- en bovenooglidcorrectie (Blepharoplastiek)

Ooglidcorrecties zijn veel voorkomende ingrepen, een ooglidcorrectie noemt men ook wel blepharoplastiek, je hebt een bovenooglidcorrectie en een onderooglidcorrectie. Deze aandoen kan erfelijk zijn.

Het consult

Indien u een onderooglidcorrectie wilt ondergaan moet u zich eerst goed laten voorlichten door een specialist welke ingreep het beste voor u is, wat het effect zal zijn, welke voorbereidingen u moet treffen voor en na de behandeling. De specialist kan u ook informeren wanneer u na een behandeling weer mag douchen, sporten en werken, verder kan deze u ook informatie verstrekken wanneer u weer make-up op mag of contactlenzen mag dragen meestal is dit nadat de hechtingen zijn verwijderd.

Een onderooglid correctie

Door het ouder worden neemt de elasticiteit van de huid af. Dit is ook het geval bij de oogleden hierdoor wordt de huid en de spier bij de oogleden slapper. Onder de oogkas kan er een ophoping van vetweefsel ontstaan beter bekend als wallen. De wallen geven een vermoeide en oudere uitstraling. Dit wordt vaak ten onrechte met slaapgebrek in verband gebracht. Een onderooglid correctie zou hier een oplossing kunnen zijn.

Voorbereiding op de operatie

Laat u door een chirurg ook goed voorlichten als en wanneer u moet stoppen met roken, omdat dit de kans op complicaties vergroot en een optimaal resultaat verkleind, vertel de chirurg ook over uw medicijn gebruik deze kan u informeren als u hiermee door mag gaan voor de operatie of als u ermee moet stoppen, vertel de chirurg ook als u een pacemaker heeft of als er stoffen of geneesmiddelen zijn waar u allergisch voor bent.

De operatie

Vooraf gaand aan de operatie zal de arts meestal eerst foto’s van de onderoogleden maken deze worden in het medisch dossier geplaatst, hiermee kunnen de specialist en u zelf het resultaat na de behandeling beter beoordelen. De chirurg zal het te behandelen gebied met een viltstift aftekenen. De huid wordt gedesinfecteerd, daarna zult u in de meeste gevallen onder plaatselijke verdoving behandeld worden, maar sommige chirurgen geven de voorkeur aan een volledige narcose. Om de littekens na de ingreep zo onopvallend mogelijk te maken, maakt de chirurg een snede vlak onder de wimperrand van de onderoogleden. De correctie wordt uitgevoerd hierbij verwijdert of verplaatst men overtollig vetweefsel en huidoverschot wordt verwijdert, indien noodzakelijk wordt de spier strakker gemaakt. Na de ingreep wordt de wond dicht gehecht en plaatst men kleine pleistertjes.
Een onderooglid correctie duurt ongeveer één uur.


 
Na de operatie

Normaal gesproken kunt u de zelfde dag nog naar huis, houdt u er ook rekening mee dat u na de operatie onder begeleiding naar huis gaat. Indien u last heeft van napijn dan zal een paracetamol in de meeste gevallen voldoende helpen. De ogen kunnen na de ingreep lichtgevoelig zijn een zonnebril kan hier tegen helpen. Ook kunnen bij de oogleden bloeduitstortingen zichtbaar zijn verder kan het blauw en gezwollen uitzien maar dit zal na verloop van tijd weer weg trekken. Om de bloeduitstortingen en zwellingen tegen te gaan of te verminderen zult u de oogleden de eerste dagen moeten koelen. Douchen mag wel maar zorg ervoor dat de wond droog blijft. Werken is in principe vrij snel weer mogelijk, maar het is verstandig om het de eerste dagen rustig aan te doen, houdt er rekening mee dat er geen zware arbeid verricht mag worden. Na ongeveer 5 tot 7 dagen worden de hechtingen verwijderd, het litteken kan er nog rood uitzien. Als de hechtingen verwijderd zijn en de wond genezen is dan mag indien gewenst het litteken met een crème ingesmeerd worden.

Voor een goed herstel van de littekens is het beter om deze de eerste weken na de ingreep zo min mogelijk aan zonlicht bloot te stellen indien u toch in de zon gaat is het aan te raden om een zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge beschermingsfactor en een zonnebril te dragen. De littekens zullen in de loop van de tijd langzaam minder zichtbaar worden maar in principe is het grootste deel van het litteken vlak onder de wimperrand van de onderoogleden en daarom zullen de littekens nauwelijks zichtbaar.

 

Mogelijke risico’s en complicaties

Net als bij alle medische ingrepen kunnen er ook bij een onderooglid correctie complicaties optreden maar dit komt zelden voor.

Mogelijke complicaties kunnen o.a. zijn:

– Het kan voorkomen dat de huid na de behandeling strakker trekt dan gewenst
– Een allergische reactie op de verdoving
– Een meer dan normale bloeduitstorting
– Een infectie
– (Na)Bloedingen
– Een oogontsteking.
– Een trekkend litteken dit zal na een tijd weer vanzelf weggaan.
– Ongevoeligheid van het ooglid, het kan voor komen dat ooglid soms een tijdje gevoelloos is maar na verloop van tijd zal het gevoel terug komen.
– vochtophoping rond de ogen maar dit zal na verloop van tijd weer vanzelf verdwijnen.
Ectropion: het kan voor komen dat de binnenzijde van de ooglidrand naar buiten krult hierdoor staat het onderooglid wat van de oogbol af, in de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over maar het kan zijn dat er opnieuw geopereerd moet worden deze complicatie komt maar heel weinig voor.

De chirurg zal in principe de ingreep zo goed mogelijk uitvoeren maar 100% symmetrie is bij een behandeling nooit te garanderen. De kans op complicaties worden verkleind als u door een ervaren en deskundige chirurg wordt behandeld.

Volg ook de adviezen op van de arts die u behandelt.

Na een ooglidcorrectie heeft u een frisse en minder oude uitstraling hierdoor krijgen mensen vaak meer zelfvertrouwen.