Neuscorrecties of rhinoplastiek

Neuscorrecties of rhinoplastiek

Een neuscorrectie (rhinoplastiek) is een operatieve ingreep waarbij de uitwendige vorm van de neus wordt gecorrigeerd. In veel gevallen vindt de ingreep om

Neuscorrectie

esthetische redenen plaats, maar ook functionele klachten kunnen aanleiding zijn voor een neuscorrectie. Voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn, een neusverstopping, of een ongeval. Neuscorrecties worden pas uitgevoerd als de neus volgroeid is, dus na het 18e jaar.
Iemand die een neuscorrectie overweegt, loopt meestal al langere tijd met de gedachte om een neuscorrectie uit te laten voeren, het is daarom belangrijk om tijdens het consult goed uw wensen en verwachtingen met de arts te bespreken zodat deze kan aangeven wat de mogelijkheden zijn.
Operatieve neuscorrecties die uitgevoerd kunnen worden zijn:
– Neuspunt correctie
– Een bobbel (hump) op de neus verwijderen.
– De neus kan ook te groot of te klein zijn in verhouding tot de rest van het gezicht.
– De neus kan ook te lang zijn in verhouding tot de rest van het gezicht.
– Een te brede of te wijde neusvleugels kunnen aangepast worden.
– Een scheve neus of asymmetrie.- Functionele klachten zoals hoofdpijn, een neusverstopping, en een ongeval kunnen aanleiding zijn voor een neuscorrectie
– Een totale neuscorrectie of een combinatie van bovengenoemde correcties.

Voor de neuscorrectie

Resultaat neuscorrectie

De operatie

In veel gevallen kan de chirurg de neuscorrectie via de neusgaten uitvoeren (gesloten neuscorrecties). Het kan ook nodig zijn dat er een incisie in de huidbrug tussen de neusgaten gemaakt moet worden (open neuscorrecties) bijvoorbeeld bij een scheve neus . Over het algemeen zal er van het ontstane litteken na enige tijd niet veel meer te zien zijn.
Bij een neus versmalling worden er twee sneetjes bij je neusvleugels gemaakt.
De neustussenschot verdeelt de neus in 2 helften, te weten de linker- en rechterneusholte. Het kan voorkomen dat de neustussenschot (het septum) scheef staat, hierdoor kunt u verschillende klachten krijgen zoals hoofdpijn, lastiger ademhalen, een neusverstopping, reuk- en smaakverlies. Een neustussenschotcorrectie (Wigexcisie of septumcorrectie) zou een oplossing kunnen zijn, hier wordt de neustussenschot via de  neusholte inwendig recht gezet het voordeel van zo een operatie is dat er waarschijnlijk geen zichtbare littekens zullen ontstaan.

Na de behandeling

Na de operatie kunnen er naast de neus en bij de oogleden zwelling en blauwe plekken ontstaan. Deze zwelling verdwijnen weer na enkele dagen. Met de zwellingen van de neus zelf duurt het langer voordat deze verdwenen zijn.
De neus is erg gevoelig, probeer daarom zo min mogelijk te niezen, te tillen, te buigen, hoesten, persen, vermijd zoveel mogelijk extreme warmte of kou.

Mogelijke complicaties

Bij veel mensen geeft een neuscorrectie meer zelfvertrouwen, omdat zij dan beter in hun vel zitten.
Net als bij alle medische ingrepen kunnen er ook bij een neuscorrectie complicaties optreden maar gelukkig komt dit niet vaak voor. Voorbeelden van complicaties zijn o.a. een allergische reactie op de verdoving, een infectie, bloedingen. Tegenvallend resultaat, niet geheel symmetrische.
De kans op complicaties wordt verkleind als u door een ervaren en deskundige chirurg behandeld wordt.

Een neuscorrectie is blijvend.