Moedervlek

Moedervlek (Naevus)

Moedervlekken beschouwen we als goedaardig opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Vrijwel iedereen krijgt meerdere moedervlekken.
Er zijn verschillende soorten moedervlekken.
Moedervlekken die minder  vaak voorkomende zijn:
Onrustige moedervlekken: het zijn over het algemeen goedaardige moedervlekken, maar kunnen soms voorlopers van melanoom zijn.
Melanoom is een vorm van huidkanker. Een melanoom kan ontstaan uit een onrustige moedervlek en soms zelfs uit een gewone moedervlek, maar dit gebeurd zeer zeldzaam . Een melanoom kan ook uit normale huid ontstaan.

Het verwijderen van een moedervlek.

De meeste moedervlekken zijn goedaardig en hoeven dus niet verwijderd te worden. Het verwijderen van een moedervlek kan om cosmetische redenen zijn het zit op een storend zichtbare plek of omdat het op een vervelende plaats zit waardoor irritatie of jeuk optreedt. Het verwijderen van moedervlekken is een kleine maar veel voorkomende ingreep en gebeurd onder plaatselijke verdoving.

Behandeling soorten zijn:

– Laserbehandeling: Dit is een vrij wel pijnloze behandeling zowel tijdens als na de behandeling.
– Excisie: wegsnijden
Wegbranden (electrocoagulatie)
– Shave excisie: De huid wordt voorafgaand aan de ingreep verdoofd, daarna wordt de moedervlek van de huid geschaafd. De shave excisie wordt uitgevoerd met een speciaal mesje, soms met een elektrisch mesje.

Voor alle behandelingen geldt dat men de eerste 6 maanden voorzichtig moet zijn  met zonlicht goed afdekken en/of goed insmeren met zonnebrandolie.