Littekencorrectie

Littekencorrectie

Littekens kunnen ontstaan na een operatie, een ongeluk of brandwond. Het kan voorkomen dat littekens gaan groeien, dik en rood worden en zelf buiten het oorspronkelijke litteken groeien het kan dan wild vlees geven.

Als een litteken in een huidplooi valt dan zal het minder opvallen dan wanneer dit niet het geval is. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om storende littekens minder opvallend te maken dit noemt men Littekencorrectie. Tijdens een consult kan een specialist bepalen als Littekencorrectie bij u mogelijk is en kan u informeren over het te verwachten resultaat. Laat u goed informeren door de persoon die u gaat behandelen vraag naar de voor en nadelen, vraag naar foto’s van patiënten voor- en na zo een behandeling.

Een littekencorrectie vindt pas plaats als het litteken helemaal genezen is en dat is pas na ongeveer een jaar. Bij een littekencorrectie gaat het litteken nooit helemaal weg, het litteken wordt minder opvallend.

Litteken correctie

Litteken behandelmethodes

Weefselexpansie: Bij deze behandelmethoden plaats men een opblaasbare siliconenballonnetje (tissue expander) onder de huid hierdoor wordt de huid opgerekt. De uitgerekte huid wordt gebruikt om het beschadigde huid bedekken.

Dermabrasie: Deze methoden gebruik men om littekens en oneffenheden van de huid minder zichtbaar te maken de specialist schaaft een dun laagje van de huid af. Deze methode wordt ook gebruikt voor het verwijderen van acne littekens, tatoeages en rimpels.

Laserbehandeling: ander namen hiervoor zijn lasertherapie, laserpeeling of resurfacing deze behandeling wordt gebruik om littekens minder op te laten vallen.

Microdermabrasie is een methoden die voornamelijk geschikt is voor kleine littekens.

Chemische peeling is ook een behandeling om littekens minder zichtbaar te maken.

Injecties die littekens verminderende stoffen bevatten is ook een methode om littekens minder zichtbaar te maken.

Littekens kun je ook camoufleren met make-up of met een speciale tatoeage, hier wordt de huid ingekleurd met een speciale tatoeage die de huid zijn oorspronkelijke kleur terug geeft.

De meeste behandelingen gebeuren poliklinisch met een plaatselijke verdoving alleen grote littekens worden in sommige gevallen onder narcose behandeld.
Aan een chirurgische ingreep kleven altijd risico’s en er kunnen altijd complicaties optreden al is de kans hierop klein.
Om de kans op complicaties te verkleinen is het beter als u door een ervaren en deskundige specialist wordt behandeld.