IPL- en Laserontharen

IPL- en Laserontharen

Laser- en IPL behandelingen hebben in de cosmetische en dermatologische wereld voor grote veranderingen gezorgd. Huid problemen die vroeger alleen d.m.v. een operatieve ingreep opgelost konden worden, kunnen nu met een laser of IPL behandeling verholpen worden. Afhankelijk van de aandoening kan men voor een bepaalde laser kiezen.

De huid aandoeningen die men hiermee kan verhelpen zijn: (over)beharing, rimpels, bloedvatafwijkingen en pigmentproblemen.

 

Wat is IPL

IPL (Intense Pulsed Light) men noemt het ook wel flitslamp, deze lamp zend zeer fel licht uit met meerdere golflengtes hierdoor krijg je een breed spectrum waardoor de behandel tijd korter kan zijn dan bij een laserbehandeling. De sterkte van de lichtstraal kan aan gepast worden. Het licht en de warmte bereiken de haarwortel en deze wordt daardoor vernietigd. Mensen met een getinte huid kunnen deze behandeling ook onder gaan omdat de huid minder snel verbrand dan bij een laser, maar toch moeten zij heel erg oppassen voor verbranding en pigment veranderingen, het is daarom beter om deze behandeling eerst op een klein stukje huid uit te proberen. Nadeel is dat een IPL behandeling minder diep gaat daardoor kunnen dieper gelegen haarzakjes minder goed bereikt worden om deze redenen kan het zijn dat er meer behandelingen noodzakelijk zijn dan bij een laser behandeling.

Zowel bij een IPL behandeling als bij een laser behandeling geldt dat er meerdere behandelingen noodzakelijk zijn. Alleen haren die zich op dat moment in de groeifase bevinden kunnen behandeld worden bij haren die zich in de rustfase bevinden heeft de behandeling geen nut, daarom zullen er meerdere behandelingen noodzakelijk zijn. Na de behandelingen zal u voor ongeveer 70 tot 90% voor meerdere jaren onthaard zijn, dit hangt ook af van de kwaliteit van de apparaten, de ervaring van de specialist die u behandeld en het aantal behandelingen dat u ondergaat. Het permanent verwijderden van al uw haar is vrijwel onmogelijk. Meestal zijn er tussen de 4 en 9 behandelingen noodzakelijk, het aantal behandelingen is verder ook afhankelijk van de haar dikte, en de dichtheid van het haar.

De behandeling heeft het meeste effect bij mensen met een lichte huidskleur en donker haar omdat er voldoende pigment in de haartjes aanwezig moet zijn. Bij mensen met blond of grijs haar zal deze behandeling minder effectief zijn omdat deze nauwelijks of geen pigment in hun haar hebben. In veel gevallen is de behandeling niet pijnlijk, maar sommige behandelingen kunnen soms gevoelig of branderig zijn, om dit gevoel of pijn te verminderen gebruiken sommige klinieken een verdovende crème op het te behandelen gebied.

Na de behandeling kan de huid er rood en gezwollen uitzien maar dit zal na verloop van tijd weer verdwijnen.

Omdat er verschillende soorten IPL- en laser apparaten op de markt zijn is het belangrijk om u goed te laten adviseren tijdens een intake gesprek door de kliniek of schoonheidssalon van uw keuze. Vraag welke behandeling voor u het beste is en het te verwachten aantal behandelingen, vraag ook hoeveel maanden nodig zullen zijn en natuurlijk naar de kosten..

U doet er goed aan om het te behandelen lichaamsdeel een aantal weken voor en een aantal weken na de behandeling de zon of zonnebank te mijden. Na de behandeling is het beter om uw huid te beschermen met een hoge zonnebrand factor.

Laserontharen

Het licht van een laser is gebundeld en heeft daardoor 1 golflengte. Het voordeel van een laser is dat dit licht dieper gelegen haarwortels kan bereiken en deze daardoor ook kunnen vernietigen.

Na delen kunnen zijn:

– De behandel tijd duurt langer.

– De kans om een stukje huid over te slaan is groter

– Mensen met een getinte huid kunnen beter voor een IPL behandeling kiezen omdat zij met een laser behandeling een nog grotere kans hebben op verbranding en pigment veranderingen of huid beschadiging.