Couperose of acne rosacea

Couperose is een onschuldige huidaandoening waarbij kleine bloedvaatjes onder de huid van het gelaat in een periode van een paar weken of maanden uitzetten. De bloedvaatjes (haarvaatjes) zijn zichtbaar als rode strepen in het gezicht soms ontstaan er ook  puistjes. In sommige gevallen wordt de huid helemaal rood vooral bij het eten van scherp gekruid voedsel en warme dranken wees voorzichtig met het drinken van alcohol.

Hoe ontstaat couperose?

Het ontstaan hiervan is niet bekend. Een te lange blootstellingen aan ultraviolette straling in met name zonlicht is een risicofactor ook een bezoek aan de zonnebank is af te raden. Vooral mensen met een lichte huidskleur meestal van Noord-West Europese afkomst kunnen er last van krijgen.

Hoe kan couperose behandeld worden?

Hoewel Couperose onschuldig is ervaren mensen het als cosmetisch storend. Er zijn verschillende manieren om couperose te behandelen.

Couperose kan behandeld worden met de Ellipse (een flitslamp) of met een KTP-laser. Welke van de bovenstaande behandelingen het best voor u geschikt is zal tijdens het consult  door de specialist beoordeelt worden. Hou er rekening mee dat er meerdere behandelingen nodig zijn meestal tussen de 3 en 5 behandelingen.  De behandeling veroorzaakt normaal gesproken geen littekens. De eventueel ontstane korstjes mogen er niet afgekrabd worden.  Als u zeker wilt zijn van een betrouwbare (laser)kliniek dan kunt u vragen als zij ook samen werken met een dermatoloog.  Couperose kan ook behandeld worden met antibioticum afhankelijk van de ernst kan het in gel/crème vorm of orale antibiotica kuren

De Apilus is een computergestuurd apparaat dat werkt met twee stroom soorten, de hoogfrequente stroom en de gelijkstroom er zit een programma op waar mee couperose verwijderd kan worden. Dit apparaat kan ook voor elektrisch ontharen gebruikt worden.

Blijft de couperose voor goed weg?

De eventuele erfelijke aanleg blijft, In de loop van de tijd kunnen er weer nieuwe vaatjes ontstaan. Men moet ook voorzichtig zijn met zonlicht en zich goed insmeren met een hoge zonnefactor.