Borstverkleining

Veel vrouwen met grote borsten hebben allerlei klachten omdat hun borsten erg zwaar zijn en/of te veel hangen, zij onder vinden er erg veel last van, de klachten die zij hebben variëren van psychische klachten, tot rug, nek, en schouderklachten, hygiënische problemen zoals het smetten van de huid in de huidplooi verder kan de huid onder de borsten geïrriteerd raken. Een borstverkleining zou een oplossing kunnen bieden door deze operatie kan men de borsten weer naar een acceptabel model brengen dat meer in verhouding staat met de rest van het lichaam, deze ingreep kan men ook uitvoeren als een borst duidelijk groter is dan de andere borst. Grote borsten kunnen u ook hinderen tijdens het sporten en ander fysieke bezigheden.

Het mooiste resultaat van een borstverkleining bereikt u als u eerst het gewenste gewicht heeft bereik en daarna pas de operatie laat uitvoeren.
Een borstverkleining is voor veel vrouwen een opluchting, omdat zij veel minder hinder ondervinden tijdens het sporten en andere fysieke bezigheden en de meeste vrouwen zijn best tevreden met het resultaat van zo een operatie.

Voor de behandeling

Na de behandeling

De chirurg bekijkt en bespreekt met de patiënt wat er precies moet gebeuren en bepaald welke operatie methode het beste is en hij informeert u over het te verwachten resultaat, de risico’s, littekenvorming, het gevoel in de tepel en de gevolgen voor het geven van borstvoeding, informatie over roken, het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, welke BH u in het begin het beste kan dragen verder ook wanneer en hoelang u dit moet dragen, wanneer u naar huis mag, de nazorg. Vertel uw chirurg over uw eventuele medicijn gebruik en uw medisch verleden. Een gesprek met uw chirurg is erg belangrijk om tot de juiste beslissing te kunnen komen en u kunt dan ook uw wensen kenbaar maken. Houdt u er ook rekening mee dat absolute symmetrie voor uw borsten nooit te garanderen is. In veel gevallen kan de chirurg u na de operatie geen bepaalde cup maat garanderen.

 

Mogelijke complicaties bij een borstverkleining

Aan een operatie kleven er altijd risico en er kunnen altijd complicaties optreden al is de kans hierop klein vooral omdat de technieken steeds beter worden. De risico’s kunnen o.a. zijn allergische reactie op de verdoving, een infectie, vochtophoping, Trombose, bloedingen. Slechte genezing van de wond en een slechte wondgenezing kan lelijke littekens achter laten de kans hierop wordt vergroot als u rookt Het gebeurd regelmatig dat het gevoel in de tepels kunnen veranderden wanneer u een operatie heeft ondergaan, ze kunnen ongevoelig of juist heel gevoelig worden maar in de meeste gevallen komt het normale gevoel na 3 tot 6 maanden weer terug De kans op complicaties worden verkleind als u door een ervaren en deskundige chirurg wordt behandeld.

De operatie

Normaal gesproken vindt de ingreep onder algehele anesthesie plaats. De operatie voor een borstverkleining duurt algauw 2 uur. Bij deze ingreep kunnen er 2 methodes gebruikt worden. De eerste methode noemt men ook wel de ankermethode, hier maakt men 3 incisies de eerste wordt om de tepelhof gemaakt, daarna volgt er een verticale incisie van de tepelhof naar de borstplooi en de laatste incisie wordt in de borstplooi gemaakt. De tweede methode komt overeen met de eerste methode alleen ontbreekt de incisie in de borstplooi. Afhankelijk van de borst grote en de afspraken met de patiënt wordt de borst in model gebracht hierbij wordt de tepelhof en tepel naar boven verplaatst, bij het verplaatsen van de tepel wordt normaal gesproken het onderliggende weefsel ook meegenomen hierdoor kunnen soms de melkklieren beschadigd raken maar in de meeste gevallen blijft het geven van borstvoeding mogelijk, verder wordt borstweefsel, vetweefsel en overtollig huid verwijderd, ook kan een te groot tepelhof gelijktijdig verkleind worden. De huid wordt dicht gehecht en er worden drains geplaatst om het overtollige wondvocht af te voeren deze wordt normaal gesproken na 1 of 2 dagen verwijderd.

Na de operatie

Na de operatie moet u er rekening mee houden dat u één of meerdere dagen opgenomen blijft. Houdt u er ook rekening mee dat u na de operatie onder begeleiding naar huis gaat. Het gebied waar de ingreep heeft plaatst gevonden kan er gezwollen en blauw uitzien, bovendien zal de huid in dit gebied strak zijn dat komt omdat de huid zich moet aanpassen aan de nieuwe vorm van de borsten ook kunnen de littekens er rood uitzien maar dit trek na verloop van tijd weg. Voor een beter herstel van de littekens is het beter om uw borsten het eerste jaar na de ingreep uit de zon te houden. De littekens zullen in de loop van de tijd langzaam minder zichtbaar worden maar ze zullen nooit helemaal verdwijnen.
Na de ingreep krijgt u een steunverband of sport beha aangemeten. De sport beha moet u in principe een maand lang dag en nacht aan houden daarna hoeft u deze alleen overdag aan te houden. U mag de eerste weken niet sporten of zware arbeid verrichten. Door pilgebruik, een zwangerschap, of door toename van uw lichaamsgewicht kunnen uw borsten ook weer zwaarder worden.

De kosten

De kosten kunnen per kliniek verschillen u moet precies weten welke kosten er in de tarieven zijn verwerkt te beginnen bij het consult is deze gratis, wat kost een overnachting en hoeveel overnachtingen zullen noodzakelijk zijn. Zijn er nog bij komende kosten zoals steun BH. De service, kwaliteit en uitstraling van de kliniek moeten ook betaald worden.
Welke garantie krijgt u en wat houdt dat in, garantie bij mogelijke complicaties. Naar mate u ouder wordt gaat alles verslappen ook als u een borstverkleining heeft ondergaan.

Bij zowel de mannen als vrouwen zijn verschillende borstcorrecties mogelijke, hier onderstaand worden de meest voorkomende benoemd.
– Borstvergroting (Mamma-augmentatie),
– Borstlift (borstversteviging),
– Borstverkleining,
– Gynaecomastie (Correctie borstontwikkeling bij de man),
– Mastectomie, Borst(spier) vergroting voor mannen
– Protheses vervangen
– Protheses verwijderen
– Tepelhofverkleining
– Tepelverkleining
– Verwijderen kapselvorming